Pilotii forati – caracteristici si metode de forareCel mai popular tip de piloti care se foloseste in prezent pentru constructii sunt pilotii executati pe loc prin forare. Ei sunt preferati atat pentru fundatii cat si pentru lucrari de consolidare si de sustinere care se fac fie pentru cladiri vechi, fie pentru lucrari de infrastructura.

Terratest este unul dintre liderii de piata in ceea ce priveste pilotii forati, si astfel intalnim la acest moment diferite variante de piloti forati Terratest. Vorbim in principiu despre piloti fara tubaj in uscat, piloti cu tubaj recuperabil, piloti cu snec continuu si piloti realizati sub noroi bentonitic sau amestec polimeric. In general, tipul de foraj este determinat de caracteristicile terenului, atat din punct de vedere al succesiunii straturilor cat si din punct de vedere al nivelului apei.

Pilotii forati executati in uscat, fara tubaj (forare cu rotatie uscata) se pot executa deasupra nivelului apei subterane, in pamanturi coezive, care sa permita stabilitatea solului din gaura de foraj pana la momentul betonarii si sa previna situatiile in care pamantul se prabuseste in groapa de forare. La o astfel de lucrare se foreaza, se curata apoi fundul gaurii, se introduce armatura si la final se betoneaza.

Pilotii forati executati sub noroi bentonitic (rotatie cu namol sau amestec polimeric) pot fi turnati si in soluri necoezive, pentru ca noroiul bentonitic, sau intr-o varianta mai moderna amestecul polimeric asigura stabilitatea peretilor din gaura de foraj. Ca etape, se foreaza, la fel ca si in prima varianta, se introduce noroiul bentonitic care este recirculat pentru curatarea gaurii, se introduce apoi armatura si in final se betoneaza.

Pilotii forati executati cu tubaj recuperabil (rotatie cu manson recuperabil) se toarna in pamant printr-un tubaj introdus o data cu forarea si care se va scoate la final pe masura ce betonul va umple gaura de forare. Etapele sunt aproximativ asemanatoare cu cele de la metodele de mai sus, cu exceptia faptului ca odate cu forarea se introduce si tubajul recuperabil. Se curata apoi fundul gaurii, se armeaza si se toarna betonul la final.

Pilotii forati cu snec continuu se toarna cu ajutorul unui burghiu continuu cu o tija gaurita, care se introduce in pamant pana la cota finala si se extrage apoi lent, in acelasi timp cu injectarea betonului prin tija burghiului, la presiune mare. Etapele sunt diferite fata de cele de mai sus, prin aceea ca intai se introduce burghiul, apoi se toarna betonul concomitent cu scoaterea burghiului si abia la final se introduce armatura in betonul proaspat turnat.

Be Sociable, Share!
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *